SPORT

Fotbalové mužstvo z Tyršova stadiónu započalo novou éru, tréninkové dávky polyká od „doktora“ Opravila

17. července 2019, 14:00, téma FOTBAL, Petr Fišer


Šumperk – Mužstvo z Tyršova stadiónu započalo novou éru. Nová je hlavně proto, že došlo ke změně na trenérském postu. Za průběh letní přípravy nezodpovídá Bohdan Hecl, jak tomu bylo v posledních čtyřech letech, ale jeho nástupce Zdeněk Opravil.

Opravil od dorostu k mužům, Hecl od mužů k dorostu. Jednoduchá škatulata proběhla výhradně v rámci oddílové hierarchie. „Na podzim byl osloven i jeden kouč z Olomouce. Varianta ze Zdeňkem se mi zdá z klubové hlediska lepší. Má zkušenosti z profi fotbalu, je to Šumperák a zná prostředí i hráče. Zároveň není zatížený jejich zaškatulkováním, jak jsem to měl já. Bude to pro něj velká výzva a jak ho znám, udělá všechno pro to, aby se prosadil i v mužské kategorii,“ prohlásil na adresu svého kolegy druhý jmenovaný.

Bývalý prvoligový plejer Sigmy Olomouc a Českých Budějovic během přípravného období protočí přes pětadvacet hráčů a finální podobu kádru vytvoří z osmnácti vyvolených. V hledáčku se znovu objevila i jména univerzála Petra Linera a odchovance Tomáše Indry, jenž si ve Velkých Losinách užil životní období. V krajském přeboru byl nejlepším střelcem celé soutěže, do černého se trefil devětadvacetkrát. „Byli jsme domluvení, že se u nás zapojí do přípravy. Zatímco to ale moc růžově nevypadá. Linet s námi kvůli práci ještě netrénoval a Indra se objevil jednou. A to s tím, že si potřebuje vyčistit hlavu a že pořád neví, co dál. Kvůli studiu na vysoké škole by jeho možnosti nebyly optimální. V Šumperku to máme nastavené tak, že vyžadujeme pravidelnou účast na trénincích. Každý si svoji příležitost musí vybojovat a zasloužit odpovídající výkonností, snahou a přístupem,“ ujišťoval Zdeněk Opravil.

Radost mu dělá vyprázdněná marodka. „Hlavně návrat Dana Španihela je pro nás hodně pozitivní a důležitý zároveň. Nic ho nebolí. Trénuje naplno a musím říct, že se mu vede fantasticky,“ konstatoval potěšeně týmový kormidelník. „V zápřahu jsou i Filip Navrátil a Marek Smrž. Sice mají určitá omezení skrz hlavičkové souboje, kterých by se měli vyvarovat, ale do naplánovaných přáteláků určitě naskočí.“

Šumperští fotbalisté podstoupí další náročný týden. Postupně je čekají duely se Zábřehem, olomouckou osmnáctkou a Letohradem. Nahuštěný program vygraduje od středy do soboty. „Hráče potřebuji vidět v zápasové akci. Prostřídám je tak, aby se dostal na plac úplně každý,“ řekl Opravil.
Při první velké trenérské štaci je jeho prioritní úkol jasný. Bylo by záhodno, aby si Šumperk vylepšil renomé mírně pošramocené z předešlého ročníku. Upachtěné čtrnácté místo nikoho netěšilo. „Jsem optimista. Když kluci budou věřit tomu, co děláme, a dodrží taktiku, věřím tomu, že můžou být úspěšní a že budou schopni předvádět lepší fotbal než doposud,“ prohlásil pozitivně naladěný lodivod.

PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

SOBOTA 13. ČERVENCE: Bruntál – Šumperk 2:1 (nedohráno kvůli podmáčenému terénu). STŘEDA 17. ČERVENCE: 17.00 Šumperk – Zábřeh. ČTVRTEK 18. ČERVENCE: 17.00 Šumperk – Sigma Olomouc „18“. SOBOTA 20. ČERVENCE: Letohrad – Šumperk. NEDĚLE 28. ČERVENCE: 17.00 Šumperk – Kroměříž (předkolo Českého poháru). STŘEDA 31. ČERVENCE: 17.00 Šumperk – Lanškroun.


Sdílet na Facebooku Upozornit známého | Tisknout | Nahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.