SPORT

Koronavir je nezlomil, ŠumpeRUN bude! Virtuální i opravdový

19. května 2020, 02:58, téma BĚH, Petr Fišer


ŠUMPERK – I když je koronavirová omezení tlačila do kouta, nevzdávali se a nepřestávali věřit. „Úplné zrušení závodu? Jen v tom nejkrajnějším případě, kdy už nebude jiná možnost,“ ujišťovali organizátoři běžeckého svátku ŠumpeRUN, jehož první ročník se setkal s velkým ohlasem i úspěchem.
Milovníci běhu o atraktivní soupeření přímo v historickém centru města nepřijdou ani letos. Jen „nezkříží zbraně“ v červnu, ale až po prázdninách. Den D nastane 13. září. „Původně se nabízela druhá polovina října, ale to se nám od začátku příliš nezamlouvalo,“ přiznal člen pořadatelského týmu Bohuslav Vondruška.
„Všechny zaplacené registrace jsou v platnosti a automaticky se převádějí,“ navázal na svého kolegu Jan Kostecký. „Pokud některým závodníkům nový termín nevyhovuje, můžou využít bezplatného převodu,“ dodal.
ŠumpeRUN se stane jedním z vrcholů podzimní části sezóny. „Aspoň bude dost času na to, aby každý mohl přes léto důkladně natrénovat. Ti, kteří se těšili na červen, úplně zoufat nemusejí. Náplastí jim může být VirtualRUN,“ připomněla další postava organizátorské čety Michal Kleštinec.

Počítat se bude jen ten nejlepší čas

Není potřeba se předem přihlašovat. Stačí se kdykoliv od prvního do sedmého června postavit na závodní trať, zapnout si GPS na chytrých hodinkách nebo mobilu a pokusit se ji zaběhnout co nejrychleji. Každý může absolvovat neomezený počet pokusů. Pořadatelům se prostřednictvím internetové stránky zašle záznam toho nejlepšího. Výsledky se vyhodnotí v závodě na jedno (3,33 km) a tři kola. Plná „nálož“ představuje desetikilometrovou porci.

Novinka: Štafety tříčlenných družstev

„Muži a ženy se oddělí zvlášť. Věk rozlišovat nebudeme. Vypíšeme i takzvanou vytrvalostní kategorii, kde budou rozhodovat celkově naběhaná kola. Mapu tratě najdou zájemci na našich oficiálních webovkách,“ odhaloval Kostecký.
Až do nepříjemného rozšíření koronoviru na území starého kontinentu hrálo šumperským nadšencům všechno do karet. Běžecké zápolení v atraktivním prostředí okresního města lákalo velké množství sportovců ze širokého okolí. V prvních měsících nového roku se rychle zaplnily dvě třetiny z vypsané kapacity. „Na start se může postavit maximálně 300 jednotlivců,“ upozorňoval Kleštinec a pokračoval: „Jako novinku jsme připravili vložené štafety tříčlenných družstev. Každý z přihlášené trojice zaběhne jeden okruh. Je to ideální volba pro ty, kteří si netroufají na celou desítku.“

Soupeřit se bude na mírně upravené trati. Ve Fialově ulici, kudy původní trasa vedla, je po celý rok umístěno provizorní autobusové nádraží. Proto dojde k přesunutí do ulice 17. listopadu. Ubylo ostrých zatáček, přibylo širších úseků a délka se maximálně zpřesnila, aby činila rovných 10 kilometrů. Místem startu a cíle zůstává náměstí Míru.
Závodníci, kteří se přihlásí na ŠumpeRUN, můžou při registraci přispět na podporu Dětského klíče. Nezisková organizace, která mimo jiné pracuje s lidmi s poruchou autistického spektra, slaví v letošním roce dvacet let své existence.

TRAŤ HLAVNÍHO ZÁVODU

Náměstí Míru – Starobranská – Gen. Svobody – Hlavní třída – Sady 1. máje – 17. listopadu – Hlavní třída – Terezínská – Kozinova – Gen. Svobody – Langrova – Ztracená – Okružní – park pod SZŠ – Radniční – Kladská – nám. Míru.





Sdílet na Facebooku Upozornit známého | Tisknout | Nahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.