ZPRAVODAJSTVÍ

Z policejní linky - 9. týden

1. března 2020, 20:00, téma Z POLICEJNÍ LINKY, BH
  • Porušil zákaz řízení
  • Vloupání do vozidla
  • Žháři odhaleni
  • Nezodpovědní řidiči
  • Ženy ostrůvek nešetřily
  • Tři na jednoho

Porušil zákaz řízení
Zábřeh – Podezřelým z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání je pětadvacetiletý muž ze Zábřežska. Mladíka policisté ve středu 26. února večer kontrolovali v Zábřehu při řízení osobního vozidla. Během kontroly zjistili, že mladý muž neměl za volantem co pohledávat. Okresním soudem v Šumperku mu byl totiž uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všem motorových vozidel, s platností až do poloviny září 2022.

Vloupání do vozidla
Zábřeh – Škodu za více než 140 tisíc korun má na svědomí prozatím neznámý pachatel. V době od 20. do 23. února se někdo vloupal na sídlišti Severovýchod v Zábřehu do zaparkovaného vozidla VW Passat. Ze zavazadlového prostoru odcizil potrubní lasery značek Leica a Topcon. S ohledem na výši způsobené škody hrozí pachateli za takové jednání až pětiletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.

Žháři odhaleni
Šumperk –Policisté dopadli dvojici žhářů, kteří v Šumperku zapalovali kontejnery na tříděný odpad. Vědí také, kdo stojí za výhružným telefonátem o uložení nástražného výbušného systému na šumperském vlakovém nádraží. První případy zahoření kontejnerů na tříděný odpad se začaly objevovat na sklonku loňského roku. Během měsíce policisté i hasiči vyjeli k osmi případům požárů kontejnerů, při nichž vznikla škoda za více než 30 tisíc korun. V jednom případě vznikla v důsledku žáru také drobná škoda na odstaveném vozidle. Žhářské útoky má podle kriminalistů na svědomí třicetiletí žena a její o dvanáct let starší přítel. Papírový odpad v kontejnerech měli zapalovat pomocí zapalovače vždy v nočních nebo brzkých ranních hodinách na různých místech v Šumperku, především na ulici 8. května a blízkém okolí. Co přesně dvojici, kterou kriminalisté obvinili z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci, vedlo, je předmětem dalšího šetření. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněnému muži podle trestního zákoníku mimo jiné až dvouletý trest odnětí svobody. O něco hůř je na tom jeho partnerka. Té totiž kvůli předchozí trestné činnosti hrozí až tříletý pobyt za mřížemi. Nejedná se však o její jediný prohřešek. Vyslechla si také sdělení obvinění z trestného činu šíření poplašné zprávy. Jak vyšlo najevo, stála loni v říjnu také za výhružným telefonátem na tísňovou linku policie, ve kterém sdělila, že je na šumperském vlakovém nádraží uložena bomba. Následovala záchranná opatření všech složek integrovaného záchranného systému, při nichž byla provedena evakuace osob. Žádný nástražný výbušný systém bezpečností akce tehdy neodhalila a provoz na nádraží tak mohl být po zhruba dvou hodinách plně obnoven.
 


Nezodpovědní řidiči
Nový Malín – Policisté zadrželi další nezodpovědné řidiče. V úterý 25. února v devět hodin večer zastavili policisté v Novém Malíně šestatřicetiletého řidiče, který usedl za volant osobního vozidla i přesto, že mu byl uložen zákaz řízení všech motorových vozidel s platností až do února 2022. Muž, kterého policisté zadrželi, následně putoval do policejní cely.
Hanušovice – V ten stejný den o pár hodin později si dvacetiletý mladík v Hanušovicích s řízením hlavu nelámal. Porušil, co se dalo. Nikdy nebyl držitelem příslušného řidičského oprávnění, kvůli předchozímu přestupkovému jednání mu byl Městským úřadem v Šumperku uložen platný zákaz řízení a navíc se před jízdnou posilnil alkoholem. Při dechových zkouškách mu policisté opakovaně naměřili hodnoty lehce přes jedno promile alkoholu v dechu. Veškerými okolnostmi tohoto případu se policisté nadále zabývají.

Ženy ostrůvek nešetřily
Zábřeh – Během chvíle řidičky zdemolovaly dopravní značení ochranného ostrůvku. Dopravní policisté šetřili v úterý 25. února v podvečer v Zábřehu na ulici ČSA kuriózní nehody. Krátce po půl šesté odpoledne přijali oznámení řidičky vozu značky Mazda, která při vyjíždění z tamějšího sídliště na ulici ČSA chtěla pokračovat v jízdě vlevo, ve směru z centra města. Přitom se však plně nevěnovala řízení, přední částí vozu najela na ochranný ostrůvek a na něm poškodila dopravní značení. To ještě policisté, kteří vyrazili na místo, neměli tušení, že budou šetřit rovnou dvě takové nehody. Před jejich příjezdem se totiž dostatečně nevěnovala řízení ani řidička vozu Škoda Roomster, jedoucí z opačné strany. Po čelním nárazu vzalo za své tedy i dopravní značení na protější straně ostrůvku. Ve druhém případě došlo při havárii k úniku provozních kapalin. O úklid komunikace se postarali přivolaní hasiči. Obě havárie se naštěstí obešly bez zranění. Vnikla při nich škoda za více než sto tisíc korun. Obě řidičky se podrobily dechovým zkouškách, které vyloučily, že by řídily pod vlivem alkoholu.

Tři na jednoho
Mohelnice – Vynikající práci odvedli kriminalisté, kterým se podařilo rozplést okolnosti závažné násilné trestné činnosti. Pátrali po stopách tří mužů, kteří 29. ledna pár minut po půlnoci na Spartakiádní ulici v Mohelnici přepadli a oloupili jednačtyřicetiletého muže. Poškozeného jeden z trojice útočníků oslovil před barem v momentě, kdy měl namířeno domů. To ještě netušil, že bude mít zanedlouho nepříjemnou společnost. Muži totiž kuli plán na jeho přepadení. Poškozeného proto pronásledovali a ve Spartakiádní ulici na něj zezadu zaútočili. Surově jej strhli k zemi, zaklekli a z kapes kalhot odcizili peněženku se sedmi sty korunami a mobilní telefon. Jakmile dosáhli svého, vzali nohy na ramena. Poškozený, který se snažil bránit, při incidentu utrpěl zranění, zejména v obličeji. Poté, co se mu podařilo z přepadení alespoň částečně vzpamatovat, se snažil vydat po stopách pachatelů. Cestou přitom potkal dva muže, kterým vysvětlil, co se mu stalo a požádal je o přivolání policie. Pátrání po pachatelích bylo poměrně obtížné. Jak se později ukázalo, na Mohelnicko zabrousili čistě náhodou. Po vyhodnocení veškerých okolností případu kriminalisté rozjeli pátrání po natipovaných osobách. Za necelé tři týdny skončili v rukou kriminalistů všichni podezřelí. Nejstarší, sedmatřicetiletý muž, byl zadržen v Ostravě, jeden z dvacetiletých mladíků na Přerovsku a další v té době čelil obvinění z téže trestné činnosti na Jesenicku.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.