ZPRAVODAJSTVÍ

Z policejní linky - 2. týden

12. ledna 2020, 20:00, téma Z POLICEJNÍ LINKY, BH
  • Zaměřeno na chodce
  • V lyžařském areálu došlo ke zranění dítěte
  • Při havárii se řidička lehce zranila
  • Nezodpovědní rodiče
  • Hrozí mu až tři roky ve vězení
  • Vykradl restauraci
  • Posprejovali vlakovou soupravu

Zaměřeno na chodce
Okres – Policisté upozorňovali chodce na rizika a nebezpečí v silničním provozu. Také na Šumpersku se v uplynulém týdnu policisté zapojili do celorepublikové akce zaměřené zejména na bezpečný pohyb chodců na pozemních komunikacích. Policisté se soustředili nejen na povinné používání reflexních prvků při pohybu chodců mimo obec za snížené viditelnosti, na přecházení „na červenou“ nebo mimo přechod pro chodce v nepřehledných úsecích, ale také na přecházení železničních přejezdů, když svítí červená signalizace nebo jsou spuštěny závory. Nejinak tomu bylo ve středu 9. ledna odpoledne v Mohelnici, kde tato akce proběhla v součinnosti s pracovnicemi odboru dopravy při Městském úřadu Mohelnice. Nejzranitelnější účastníky silničního provozu upozorňovali také na často vídaný nešvar, kterým je přecházení silnice s mobilem v ruce nebo se sluchátky na uších. Mobil nebo poslech hudby odvádí naši pozornost a nejsme tak schopni včas zareagovat na hrozící nebezpečí. Padlo také několik pokut. Dva chodce policisté přistihli při přecházení železničního přejezdu v době, kdy bylo v provozu červené osvětlení zabezpečovacího zařízení. Pokutě se nevyhnuli ani dva neosvětlení cyklisté, ale také dva řidiči, kteří neumožnili chodcům bezpečné a nerušené přejití přechodu.
 


V lyžařském areálu došlo ke zranění dítěte
Loučná nad Desnou – Velkolosinští policisté se obrací na případné svědky se žádostí o pomoc. Na Silvestra, okolo jedné hodiny odpoledne, došlo v lyžařském areálu v Koutech nad Desnou k úrazu malého dítěte. V areálu lyžařské školy mělo dojít vlivem poryvu větru k uvolnění tyče lyžařské branky, jejíž ostrý hrot následně poradil malého chlapce v obličeji. Kvůli tomuto zranění byl hoch následně hospitalizován ve zdravotnickém zařízení. Policisté nyní zjišťují a dokumentují veškeré okolnosti, za nichž k této nešťastné události došlo. Vyhodnocují také to, zda nemohlo dojít k nějakému protiprávnímu jednání a žádají o pomoc případné svědky samotné události. Policistům by velmi pomohly také fotografie či videozáznamy pořízené v době události nebo krátce před ní. Případní svědci mohou policisty kontaktovat buď na telefonním čísle 974 789 501, nebo také kdykoli na lince 158.

Při havárii se řidička lehce zranila
Bohdíkov – U Bohdíkova došlo k dopravní nehodě. Namrzlá vozovka potrápila v pondělí 6. ledna po sedmé hodině ráno řidičku jedoucí přes kopec ze Šumperka na Bohdíkov. Při sjíždění k Bohdíkovu dostala s vozem Ford Focus smyk, ve kterém sjela vlevo mimo vozovku a narazila do stromu. Při havárii se řidička lehce zranila a zdravotnickou záchrannou službou byla přepravena k ošetření do nemocnice. Škoda na vozidle byla předběžně vyčíslena na dvacet tisíc korun.
 


Nezodpovědní rodiče
Šumpersko – Policisté na Šumpersku přijali během jednoho dne hned čtyři oznámení týkající se neplacení výživného na nezletilé děti. Jeden z rodičů, jednačtyřicetiletý muž ze Šumperska, má podle prvotního šetření za období od poloviny roku 2017 do současné doby dlužit na výživném přes 230 tisíc korun. Ve všech případech policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy.

Hrozí mu až tři roky ve vězení
Zábřeh – Za opakované krádeže hrozí muži až tříletý pobyt za mřížemi. Dvaatřicetiletý muž z Mohelnicka se měl podle policistů koncem listopadu loňského roku dopustit krádeže hned ve dvou prodejnách v Zábřehu. Z drogerie si bez zaplacení odnesl břity na holení v hodnotě za více než dva tisíce korun, z další prodejny pak sadu na čištění oken značky Kärcher v hodnotě přes čtyři tisíce korun. Vzhledem k tomu, že podezřelý není na poli majetkové trestné činnosti žádným nováčkem a za tutéž trestnou činnost již byl v minulosti odsouzen a potrestán, mu nyní, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí mimo jiné až tříletý trest odnětí svobody.

Vykradl restauraci
Šumperk – Do šumperské restaurace se vloupal zloděj. Někdy v noci na pátek 3. ledna se do restaurace v Šumperku dostal lupič. V baru vypáčil skříňku, ze které odcizil finanční hotovost v celkové hodnotě zhruba 30 tisíc korun. Na pokoji nenechal ani číšnický flek uložený ve skříňce. Z něj vybral bankovky různých nominálních hodnot. Svým jednáním tak pachatel způsobil celkovou škodu odcizením a poškozením ve výši 40 tisíc korun.

Posprejovali vlakovou soupravu
Loučná nad Desnou – Dva muži jsou podezřelí ze spáchání přečinu poškozování cizí věci. V noci na sobotu 4. ledna v policisté Loučné nad Desnou, část Kouty nad Desnou, zadrželi třiatřicetiletého muže z Opavy a o dva roky staršího muže z Jihlavy. Během hlídkové služby si policisté všimli, že v železniční stanici někdo právě posprejoval vlakovou soupravu. Na vůz a lokomotivu pachatelé vytvořili různé nápisy o celkové ploše 35 metrů čtverečních, čímž způsobili dosud nevyčíslenou škodu. Policistům se podařilo podezřelé muže zadržet na místě.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 16.1.2020 08:28
Titulek: Zaměřeno na chodce
Autor: Jarda
51
Takže 2 chodci v Mohelnici přecházeli přejezd na červenou a někdo tu bude psát jak minulý týden o Postřelmově, že za srážky s chodcem můžou chybějící závory. Lidi to asi dělají všude, Mohelnice je zářný příklad.

Nevím, proč na obrázku rozdávají policajti reflexní prvky v obci, když zákon jasně nařizuje jejich používání výhradně mimo obec, a to za jasně stanovených podmínek, které se musí sejít současně. Navíc sluchátka a používání mobilu nejsou v případě chodců přestupek.
Reagovat
Datum: 17.1.2020 16:59
Titulek: Koledují si o nehodu
Autor: Řidič
42
Není to přestupek, ale měl by být.
Reagovat
Datum: 17.1.2020 18:56
Titulek: Re: Koledují si o nehodu
Autor: Chodec
42
Jasně. Na všechno bude v této zemi za chvilku nějaký zákaz nebo zákon. Nechtěl bys chodcům zakázat taky alkohol? :-/
Reagovat

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.