ZPRAVODAJSTVÍ

Reakce předsedy představenstva PMŠ, a.s., Mgr. Spurného článek

20. září 2016, 16:00, téma DOPIS ČTENÁŘE,
Redakce Týdne na severu vyhověla žádosti šumperské radnice a dává jí prostor k reakci na článek Famfula, jak to chodí? Dotyčný text byl uveřejněn ve sportovní rubrice 6. září.
 Po přečtení článku „Famfula, jak to chodí? Chodí to výborně, ale neseje to… V Šumperku to občas funguje podobně“, jsem nucen zareagovat na jeho potměšilý obsah, který zesměšňuje a znevažuje práci mnoha lidí, kterým jde o dobrou věc a o to, něco pěkného a účelného v Šumperku vybudovat, i když přitom nesou sami kůži na trh a jsou potenciální oběti neomylných kritiků. Například o tréninkovém hřišti s přírodní trávou na Tyršově stadionu se v článku pana Fišera píše, že je to hřiště, které připomíná nefalšované vodní lázně, a že v takových kalužích se nedá hrát. Po přečtení článku jsem kontaktoval vedení šumperského fotbalu, abych si ověřil pravdivost takové informace, a bylo mi řečeno, že jim není známo, že by toto hřiště vykazovalo v článku zmíněné závady. Je smutné takové „zaručené zvěsti“ číst také proto, že Podniky města Šumperka pravidelně organizují údržbu tohoto hřiště a také zajistily, aby speciálním strojem došlo k provzdušnění povrchu hřiště, což bylo fotbalovým klubem kvitováno s velkým vděkem. V těchto úpravách hodlají Podniky města Šumperka pokračovat dvakrát do roka i v následujících letech, stejně jako na jiných sportovištích. Toto sdělení veřejnosti ze strany pana Petra Fišera považuji za jasnou „podpásovku“, a tento novinář jistě ví, co pojem „podpásovka“ ve sportovní terminologii znamená. Pro příště bych mu rád nabídl, než začne psát takový článek, aby si zjistil bližší informace, a já i lidé z mého okolí jsme mu plně k dispozici. Možná by se, mimo jiné, dozvěděl, že hřiště s umělou trávou bylo dokončeno v roce 2006 a bylo v naprosto odpovídajícím technickém i stavebním stavu, takže jakákoliv informace o souvislosti s budováním tréninkového travnatého hřiště (podle pana Fišera netrpělivě vyhlíženo), dokončeného v roce 2009, má kvalitu hospodského drbu.
Ještě větší muka si dle Petra Fišera prožili hokejisté. Představte si tu hrůzu. Hokejisté byli mučeni tím, že dojížděli celý měsíc trénovat do Uničova, přičemž jim byla uhrazena cesta i výroba ledu v Uničově. To vše způsobila investice do technologie na zimním stadionu v Šumperku za 30 milionů s vykopáním celé ledové plochy a jejím vybetonováním, zrealizovaná během čtyř měsíců. Pokusím se opět uvést věc na pravou míru. Technologická stavba s rozpočtem téměř 40 mil. Kč, jak každý soudný a jen trochu problematiky znalý člověk ví, si při svém uvedení do provozu vyžádá také nějaký čas, který slouží k uvedení zařízení do běžného chodu, jeho testování a odstranění drobných závad a nedostatků, které se při tak velké investici vždy dostaví. Obdobné akce se v dřívějších dobách realizovaly v řádu let, neřkuli desetiletí, jak se to povedlo při stavbě šumperského plaveckého bazénu. My jsme byli při rekonstrukci technologie zimního stadionu vázáni hokejovou přestávkou v trvání čtyř měsíců. Stavbu se podařilo zrealizovat s finanční úsporou a ještě s provedením řady prací navíc, které zlepší estetiku a komfort tohoto zařízení. Při uvedení takto složitého technologického celku jsme se bohužel potkali s banální závadou. Ze 24 km nově uloženého potrubí se uvolnila nečistota a došlo k ucpání čpavkového filtru. Závada byla do druhého dne odstraněna a hokejistům sebrala jeden den na ledě.
Zde bych chtěl panu Petru Fišerovi vzkázat, že si možná neuvědomuje, jak obrovské úsilí stojí zrealizování 30 miliónové dotované investice, a myslím si, že pokud by se zúčastnil byť jen jednoho kontrolního dne na takové stavbě a viděl rozsah a složitost problematiky, se kterou se musí realizátoři poprat, nebo kdyby měl vyplnit byť jeden z desítek elektronických formulářů směřujících k dotačním orgánům, nikdy by nenapsal tento rádoby vtipný článek, který zesměšňuje a znevažuje práci desítek lidí, kterým jde o to něco vybudovat a něco pro město udělat.

Mgr. Spurný

Vyjádření místopředsedy představenstva PMŠ, a.s., RNDr. Přichystala:

Ztotožňuji se, jako místopředseda představenstva PMŠ, a.s., s vyjádřením předsedy představenstva PMŠ, a.s. , Mgr. Spurného. Do budoucna nabízíme panu Petru Fišerovi konzultace v různých problematikách, aby nedocházelo k jednostranné interpretaci v jeho stanoviscích.




Reakce autora článku na vyjádření PMŠ


Vážený pane Spurný,

děkuji za vaši reakci, ať už je z mého pohledu jakákoliv. Máte na ni právo. Nic se však nemění na skutečnosti, že si za svými názory stojím.
Datum, kdy se na Tyršově stadiónu pokládala umělá tráva, je opravdu vousatý a její aktuální stav tomu odpovídá. Zajeďte si do Zábřeha, Mohelnice, Uničova nebo Olomouce a zjistíte, jak může vypadat povrch nejnovější generace. Je to neporovnatelný rozdíl přímo bijící do očí.
Chápu, že několikamiliónová rekonstrukce zimního stadiónu nespadala do akce Kulový blesk a že se nejednalo o žádnou srandu, která se dá zvládnout s prstem v nose. Jen jsem upozornil na to, že všechny hokejové týmy musely kvůli zrajícímu betonu a opožděnému termínu zahájení provozu strávit měsíc v uničovském exilu a že se v Šumperku začalo bruslit až s příchodem nového školního roku. Je jistě chvályhodné, že se z městských peněz hradilo cestovné a náklady s dojížděním spojené. Na druhou stranu asi nic jiného nezbývalo.
Pokud jde o zadní fotbalovou trávu, v tomto bodě se jednoznačně neshodneme. Ano, dnes je všechno v pořádku. Ale proč? Protože po zjištění problému se stojící vodou, za který mohl navezený podklad nejnižší kvality, došlo k nezbytné opravě. Rozhodně nebyla zadarmo, což jste jaksi opomněl zmínit.
Jsme u jádra věci. Nikoho jsem nejmenoval, neurážel, neobviňoval. Držel jsem se v obecné rovině. Kdyby všechno klaplo napoprvé, v radniční pokladně by se ušetřily statisíce. Hlavně o tom byl můj příspěvek. Nemůžu se zbavit dojmu, že si všechno berete až příliš osobně…
Mějte se fajn, ať se vám vaše záslužná práce daří.

Petr Fišer


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 20.9.2016 21:50
Titulek: Bez titulku
Autor: Nanosekunda ®
210
206
hoši, roztrhejte si občanky
:DDD
Reagovat
Datum: 21.9.2016 08:10
Titulek: Pane Fišere...
Autor: Jenda Benda
253
254
...takové články před volbami?! To "vrchnost" neodpouští!
Reagovat
Datum: 21.9.2016 09:21
Titulek: pane Fišere...
Autor: glosatorman
285
162
Náš stařík, místopředseda představenstva PMŠ, a.s., RNDr. ..., který se ztotožnil s předsedou představenstva PMŠ, a.s. ..., opět moudře promluvil, slyšeli jste slovo hlavního hygienika.
Reagovat
Datum: 25.9.2016 10:52
Titulek: Mlha na stadioně.
Autor: Coco
269
280
Pan Spurný by měl sportovní veřejnosti vysvětlit proč nikdo z PMŠ nebo radnice neprovedl slavnostní zahájení nové sezóny před utkáním Šumperk v. Vsetín v sobotu 17.9. jak bylo původně avizováno. Odpovím si sám - podle článku v Týdnu na Severu ze dne 20.9. (komentář k zápasu) byl prezident Velčovský v zámoří a představitelé města (VIP lóže) by byli zcela určitě v mlžném oparu vypískáni.
Reagovat

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.