SPORT

Famfula, jak to chodí? Chodí to výborně, ale neseje to… V Šumperku to občas funguje podobně

7. září 2016, 13:00, téma DOPIS ČTENÁŘE, Petr Fišer
Šumperk - Známou konverzaci z ještě známější filmové komedie Marečku, podejte mi pero si snadno vybaví asi každý: „Famfula, jak to chodí?“ „No, chodí to výborně, ale neseje to.“ „To je u secího stroje dost podstatná závada, ne?“ V Šumperku to občas funguje podobně. Naoko se zdá, že je všechno v cajku, ale pod povrchem to taková sláva není. Proč? Protože se něco porouchá, pokazí nebo podělá. Jakoby se žilo na začarovaném území, které marně čeká na záchranu od statečného prince.

 Stačí se rozhlédnout po Tyršově stadiónu a zmínit příběhy z posledních let či dokonce dní. I s ohledem na to, že se Šumperk může „pyšnit“ nejhorším umělým povrchem pro fotbalové zápasy a tréninky v širokém okolí, se obzvlášť netrpělivě vyhlíželo otevření zadního hřiště s přírodní trávou. Protože na první pohled nevypadalo vůbec špatně, všichni se nadšeně poplácávali po zádech. Jenže stačilo, aby vydatněji zapršelo a úsměvy ze rtů mizely stejně rychle, jako by se vypařilo nezamčené luxusní kolo z Hlavní třídy. Nejlevnější materiál, z nějž se vyráběl nekvalitní podklad, začal hrát jednu z hlavních rolí. Želbohu negativní. Některá místa při dešti připomínala nefalšované vodní lázně ve fotbalovém provedení a znamenala jediné - v takových kalužích se nedá hrát!
Ještě větší muka si prožili hokejisté. Nejprve zrající beton, potom ucpaný filtr u chlazení. Telenovela s názvem První fáze rekonstrukce zimního stadiónu se díky komplikacím natahovala, až už všechny přestávala bavit. Byl to nekonečný příběh, který vyhnal přes stovku mládežníků i kompletně celý mužský tým do nuceného exilu. Mimo původní plány jim stěžoval život celý měsíc! Že se podobné opravy a úpravy stihly v konkurenčním Vsetíně do začátku srpna? Holt, bavíme se o Šumperku. O okresním městě, které jako jedno z mála nemá vyhovující halu pro kolektivní míčové sporty. Nebo má, ale s totálně zpackaným hledištěm. Ve školní tělocvičně na gymnáziu může vidět celou hrací plochu jen pár vyvolených, ostatní jednoduše ostrouhají. A rozhodně to není tím, že by museli vyhledat očního specialistu.
Na růžích ustláno neměli ani kulturní fanoušci. Na nedávný koncert v Pavlínině dvoře asi hned tak nezapomene kapela, která vystoupila s revival hity převzatými od slavné skupiny Metallica. Organizátoři ji „odstřihli“ v polovině poslední skladby a ostudně tím celý večer necitlivě uzavřeli. Důvod? Nedá se nic dělat, odbila půlnoc. Končíme…


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 7.9.2016 13:57
Titulek: Překvapení?
Autor: markyz
399
251
Jaká radnice, takový chod města. A kdo je nejvyšším představitelem Šumperka víme všichni. Otázkou zůstává, jestli komunální volby něco změní a jestli bude někdo slušný schopen a ochoten na místo starosty nastoupit ...
Reagovat
Datum: 7.9.2016 15:13
Titulek: Diletantství?
Autor: Jenda Benda
306
281
Autor článku zapomněl zmínit další "perlu" z rekonstrukce zimního stadionu. Šířka uličky za střídačkami (asi 60cm) je na hony vzdálená od rozměrů umožňujících bezpečný pohyb diváků. Názor, že se vše spraví v dalších etapách rekonstrukce, neberu. Akce se tam pořádají už teď a nechci vidět ten chaos při vzniku mimořádné události. Úsměvná je i kolize dvířek pro vjezd rolby na led a dvířek na střídačku hostí.
Reagovat
Datum: 9.9.2016 17:55
Titulek: velká konkurence
Autor: aNONYM
286
291
Radnice by mohla uvážit rozpuštění silně dotovaného šumperského divadelního ansámblu, protože takovou komedii, co předvádí místní hokejisté, naši lokální umělci nikdy nezvládnou.
Reagovat
Datum: 10.9.2016 04:12
Titulek: Re: velká konkurence
Autor: Hloch
301
310
Neraďte prosím radnici. Ta ví co má dělat. Má na to svoje lidi a kanceláře kde probíhá tvůrčí prezentační proces města Šumperk. Nedůvěra k radnici není na místě. Sedí tam kvalifikovaní odborníci a znalci na problémy všeho druhu. Zvenku se to radí, ale problematiku běžní občané ani zdaleka neznají. Zajděte si na radnici a zkuste si úředníky o věci promluvit. Skuhráním na REJi nic nevyřešíte.
Reagovat
Datum: 9.9.2016 19:40
Titulek: A bude hůř
Autor: divák Divadelní
227
255
Za málo peněz,málo muziky.Počkejte až spadnou z druhé ligy.....Do stadionu se nacpou desítky milionů a bude prázdný.Jen at pěkně hrají "zadarmo".
Reagovat
Datum: 11.9.2016 21:24
Titulek: Re: A bude hůř
Autor: Namítač
362
245
Kvalitní ZS by měl mít Šumperk bez ohledu na to, jaká soutěž se tu hraje.....
Reagovat
Datum: 9.9.2016 20:19
Titulek: ....nespadnou
Autor: Michin
306
174
nespadnou, protože 2.liga má jen devět účastníků, takže letos nepadá nikdo i kdyby skončil v tabulce poslední s mínus 23 body :-)
Reagovat
Datum: 10.9.2016 04:03
Titulek: Méně pesimizmu
Autor: Velkoplošák projekční
269
256
bych si tedy vyprosil. Ke sportu pesimizmus nepatří. Vypadá to na rozvrat našeho hokeje, ale tak to není. Blýská se na lepší časy. Proč nepřejdete na PC hokejové hry? Nemusíte chodit na stadion. Elektronika zde má svoje místo. Je to přirozený vývoj. Fyzická a duševní zakrnělost má elektronické řešení. Hardwarový hokej na stadionu s živými hráči končí. Už to patří mezi zaniklá řemesla. Je to přirozený vývoj. To skutečně chcete honit děcka na bruslích? To je týrání dětí.
Reagovat
Datum: 10.9.2016 11:16
Titulek: Re: Méně pesimizmu
Autor: aNONYM
268
237
Pochopil jste to úplně špatně. My voláme po sportu pro radost, ne za peníze. PC bych do toho vůbec neplantal.
Reagovat

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.