ZPRÁVY

Kvalitní bydlení může být nyní dostupnější

15. května 2013, 20:27, téma PR, redakce, PR
Na nové formy bydlení a možnosti jeho financování jsme se zeptali generálního ředitele firmy FORTEX-AGS, a.s. Šumperk, Mgr. Tomáše Potěšila, který nám poskytl informace ohledně záměrů společnosti v oblasti připravovaných projektů na realizaci různých forem bydlení.

Můžete nám nejprve ve zkratce popsat vaši společnost?

Akciová společnost FORTEX-AGS je firmou podnikající především v oblasti stavebnictví. V regionu Olomouckého kraje v rámci své činnosti realizuje mimo jiné výstavbu bytových domů, rodinných domů a zasíťování pozemků vhodných k individuální výstavbě. I přes pokles zájmu o nové byty připravila a úspěšně dokončila v uplynulém období řadu projektů z této oblasti. V Šumperku postavila byty a řadové domy na ulici Bojnická a Prievidzská, pro individuální stavebníky připravila stavební pozemky v projektu Panorama, kde v současné době probíhá druhá etapa zasíťování. Pozemky na individuální výstavbu budou k dispozici od července letošního roku. O pozemky v této atraktivní lokalitě je velký zájem a řada zájemců si je již zarezervovala.

Co můžete nabídnout zájemcům o nové bydlení?

V současné době je připravena k zahájení rekonstrukce objektu s cílem vybudování polyfunkčního domu v Šumperku s názvem U Barborky s plánovaným dokončením v roce 2014. Jedná se o čtyřpodlažní objekt s 22 bytovými jednotkami v různé velikosti s terasami. Vedle bytů bude k dispozici 5 komerčních jednotek v přízemí domu, výhodou je i vlastní parkovací stání. Abychom umožnili pořízení nového kvalitního bydlení i těm, kteří nedosáhnou na hypotéku, nabízíme vedle varianty osobního vlastnictví možnost vstoupit do bytového družstva, kdy finanční prostředky na výstavbu zajistí družstvo a zájemce uhradí pouze 30 % ceny bytu ve formě základního členského vkladu, zbývající část hradí ve splátkách nájemného. Měsíční splátky začínají na hodnotě kolem 3500,- Kč. Je to tedy vhodná forma pro ty, kteří se nechtějí zadlužovat. Kdykoliv v průběhu splácení lze byt převést do osobního vlastnictví doplacením zůstatkové ceny nebo třetí osobě. Doporučuji tuto variantu i jako vhodnou investici pro řešení bytových potřeb celé rodiny.

Můžete poradit, jakým způsobem řešit úhradu základního členského vkladu?

K úhradě vkladu ve výši 30 % z ceny bytu lze použít vlastní zdroje nebo zdroje ze stavebního spoření. Pokud zájemce nedisponuje dostatečnou částkou, může zdroje doplnit půjčkou, kterou poskytuje např. ČSOB v rámci tzv. Půjčky na lepší bydlení.

Jaké další projekty pro bydlení připravujete?

Naše společnost v současné době oslovila řadu obcí s nabídkou na spolupráci v oblasti výstavby bytů pro seniory. Tento typ výstavby nových bytů je určen pro starší občany, kteří chtějí prožít kvalitní stáří ve svém bytě a ve známém prostředí v dosahu svých blízkých.



 Jaký je zájem obcí o tento typ výstavby?

O tento projekt se zajímá řada obcí z regionu, které si uvědomují svoji sociální odpovědnost vůči starší generaci a nejsou schopny řešit situaci z vlastních prostředků obce. Velký zájem projevila například obec Nový Malín, kde jsme s přípravou realizace nejdále a předpokládáme, že byty budou k nastěhování koncem příštího roku. Projekt, který jsme nazvali Seniorské apartmány, řeší možnost výstavby domů s moderními byty 1+kk a 2+kk, se zahradou, balkonem, uzpůsobených také potřebám osob se sníženou pohyblivostí. Celková koncepce zahrnuje i spolupráci s organizací, která poskytuje sociální a zdravotní služby, senioři se sníženou soběstačností tak zde budou mít zajištěnou veškerou péči.

Je tento typ bydlení pro seniory finančně dostupný?

Vlastní bydlení je alternativou k domovu důchodců nebo nájemnímu bydlení. U těchto způsobů bydlení jsou vynakládané prostředky na nájem nebo ubytování v domově vynaloženy nenávratně. Nabízíme možnost použít tyto finanční prostředky efektivněji na vlastní bydlení. Domnívám se, že je to vhodná investiční příležitost k použití rodinných financí. Podstatou je opět založení bytového družstva, kde vedle počátečního vkladu splácí senior v nájmu svůj vlastní byt a o prostředky tak nepřichází.
Závěrem bych chtěl konstatovat, že naší snahou do budoucna bude i nadále připravovat kvalitní projekty bydlení pro různé příjmové a věkové skupiny obyvatel v regionu.

Děkuji Vám za rozhovor a přeji hodně úspěchů.

Pokud Vás tyto informace zaujaly a chcete se dozvědět více o zmiňovaných projektech, pak vám zcela jistě odpoví ve společnosti FORTEX-AGS. Kompetentní osobou je Radomíra Kupcová z realitní kanceláře FORTEX reality, tel.: 602 531 103, nebo obchodní ředitel stavební divize společnosti ing. Pavel Cygrýd, tel.: 602 521 911. Kompletní informace naleznete také na internetových stránkách www.fortexreality.cz, nebo www.seniorskeapartmany.cz.


Zdroj: Šumperský zpravodaj



Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.