ZPRÁVY

Wanemi ano, či ne?

9. ledna 2013, 20:34, Anna Sittová


Zábřeh - Zábřeh se po několika letech sporů se společností Wanemi konečně dočká referenda, ve kterém občané budou moci o prodeji pozemků společnosti rozhodnout. První místní referendum, které se v Zábřeze bude konat, proběhne v pátek 11. a sobotu 12. ledna, současně s prezidentskými volbami.

Přestože se může zdát, že referendum je v této chvíli již zcela zbytečné, protože se celý spor mezi městem a společností už dlouhou dobu řeší soudní cestou, výsledky hlasování by o prodeji pozemků měly rozhodnout okamžitě. Pokusy o uspořádání referenda podnikli Zábřežští již v minulosti, ale vždy je zastupitelé zamítli. O uspořádání všelidového hlasování rozhodnul až Ústavní soud ČR.

K tomu, aby výsledky byly považovány za platné, je nutná minimálně 35 procentní účast občanů, tedy zhruba 4 tisíc voličů. Pokud klesne účast pod toto procento, referendum se stane neplatným, a jak na svých internetových stránkách uvádí společnost Wanemi: „Vaše neúčast v referendu znamená odpověď – ANO!“

Společnost, která měla na Leštinské ulici v Zábřeze vystavět spalovnu papíru, se už od začátku setkává s nesouhlasem obyvatel města s tímto záměrem. Přestože vzájemné smlouvy již město s Wanemi dávno podepsali a společnost za pozemky zaplatila, ze strany města došlo k nedodržení smlouvy.

Zda se referendem celý spor vyřeší, či bude pokračovat dále, je zatím nejisté. Uspořádáním hlasování se ale obyvatelům města dostává šance, jak vývoj budoucnosti do značné míry ovlivnit.


VOLNÁ MÍSTA