KULTURA

V Zábřeze chystají kulturní restart, na hradě zahraje Dusilová nebo Bittová

24. května 2020, 22:20, -rej-


ZÁBŘEH – Zábřežský kulturák se chce pokusit, a to i v této pro kulturní instituce nelehké době, odvést lidi od televize a počítače a nabídnou jim opět kulturu naživo. „Řadě lidí už určitě chybí společné sdílení té pravé koncertní atmosféry,“ míní Zdeněk David ze Zábřežské kulturní. Už v polovině května se otevřelo v omezeném provozu kino a ve druhé polovině června se má v areálu místního hradu odehrát cyklus akcí pod otevřeným nebem. Hlavními taháky projektu s názvem Hvězdy na hradě budou Lenka Dusilová a Iva Bittová.
„Plánovat v předstihu akce, když neznáte přesná pravidla, která budou platit v době jejich konání, je hodně složité. Musíme tak být připraveni na několik variant, včetně špatného počasí. Přesto jsme už nechtěli dál čekat a v současné době dolaďujeme akce, na které chceme návštěvníky pozvat v druhé polovině června,“ říká šéf zábřežského kulturáku. Většina z nich se uskuteční pod širým nebem v areálu bývalého zábřežského hradu.

Divoký rock AC/DC vystřídá křehká hudba Ivy Bittové

Program zahájí o druhém červnovém víkendu vystoupení regionální kapely a také varhanní koncert v kostele sv. Barbory. Na pátek 19. června je naplánovaná pohádka v podání olomouckého divadla Tramtarie a večer pořadatelé pozvou na další scénické čtení z cyklu LiStOVáNí.
Následující den, v sobotu 20. června, vystoupí na bývalém zábřežském hradě držitelka šesti cen Anděl, zpěvačka Lenka Dusilová. O pár dní později si zde přijdou na své příznivci australské rockové kapely AC/DC, její největší hity zahraje nejuznávanější český revival AC/CZ.
Série akcí pod otevřeným nebem vyvrcholí v sobotu 27. června vystoupením Ivy Bittové, zpěvačky a houslistky, která patří k nejvýraznějším osobnostem české alternativní hudební scény. V případě nepříznivého počasí budou akce přesunuty do kulturního domu.

Vstupné lze vrátit pouze do konce června


Většinu akcí plánovaných do kulturáku na druhé čtvrtletí se podařilo přeložit na podzimní měsíce s tím, že vstupenky zůstávají v platnosti. Lístky zakoupené na zrušené akce, jako je koncert Michaely Káčerkové, diashow Jiřího Kolbaby nebo koncert skupiny Rangers Plavci je možné vracet pouze do konce června,“ upozornil David.
Aktuální informace o zrušených, přeložených nebo plánovaných akcích lze získat na webových stránkách Kulturak.info, případně na facebookovém profilu Zábřežské kulturní.



VOLNÁ MÍSTA