ZPRÁVY

Rok 2012 je rokem tisu – jehličnanu, který podporuje rozmanitost lesů

17. dubna 2012, 00:00, téma PR, redakce


Strom roku vyhlašuje státní podnik Lesy ČR v rámci svých výchovných a vzdělávacích aktivit již řadu let. Jde vždy o jednu dřevinu, kterou v daném roce podnik přibližuje široké veřejnosti.

Tis červený, latinsky Taxus baccata, je vyhlášen stromem roku 2012. Jde o domácí dřevinu, která dnes patří mezi silně ohrožené druhy. V tuzemské krajině podporuje rozmanitost lesů, proto je důležité jeho zachování v porostech. Lesy ČR se dlouhodobě zaměřují na ochranu tisu, mimo jiné také tím, že tis v rámci obnovy lesních porostů na vhodných stanovištích průběžně vysazují.

„Dříve u nás tis rostl ve větším zastoupení než dnes. Celá rostlina, kromě plodového červeného míšku, je pro řadu živočichů i pro člověka prudce jedovatá. Za důvod významného úbytku tisu jsou považovány zejména mimořádné vlastnosti jeho dřeva. Nádherné husté tisové dřevo se širokým červenohnědým jádrem a úzkou světlejší bělí je nejtvrdší a nejtěžší z našich domácích jehličnatých dřevin,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Pro své vlastnosti nesl tis v minulosti přídomek „železné dřevo“. Latě vyrobené z tisu prý vydrží déle než kovové tyče. Také nejstarší známý dřevěný předmět vyrobený rukou člověka - kopí, jehož stáří se odhaduje na 50 tisíc let, je z tisu. Kvůli své pružnosti bývalo tisové dřevo oblíbené zejména při výrobě luků, kuší a dalších zbraní; v obdobích válek se dokonce stávalo nedostatkovým zbožím.

„Dnes je tis zvláště chráněným druhem dřeviny v kategorii silně ohrožený. Vzhledem ke své vzácnosti, obtížnému pěstování a nízkému ekonomickému přínosu byl dlouhou dobu při hospodaření v lesích v podstatě opomíjen. Teprve v posledních zhruba 20 letech probíhají snahy o jeho postupný návrat do našich lesů, v nichž je využíván na podporu biologické a estetické rozmanitosti,“ doplnil Boublík s tím, že Lesy ČR dnes této dřevině věnují významnou pozornost a zajišťují ochranu a návrat tisů do našich lesů.



Sdílet na Facebooku Upozornit známého | Tisknout | Nahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.