ZPRÁVY

Rekonstrukce, v níž se snoubí historie se současností

18. června 2012, 13:57, téma PR,


I moderní okna mohou zachovat historického ducha obce.

V údolí Moravy, na úbočích a stráních se rozkládá obec Ruda nad Moravou, jejíž historie sahá až do 14. století. Význam obce v dějinách dokládají dochované stavby jako je například pozdně renesanční zámek, který postavil v 17. století Bernard ze Žerotína. K zámku náležela hospodářská stavení v empírovém stylu, v obci se nacházejí také barokní sochy. Dominantu Rudy představuje kostel sv. Vavřince.

V Rudě si dnes historie podává ruku s přítomností. Proto je při rekonstrukci tamních objektů kladen důraz na zachování ducha místa. K takovému projektu došlo v letech 2012 až 2011, kdy získal postupně nový kabát i obecní úřad. Část projektu byla hrazena z fondů Evropské unie.



Kromě zachování historického rázu šlo při rekonstrukci především o energetická úsporná opatření. Ta spočívala v řešení zateplení obvodového pláště a půdy, výměny oken, balkonových a vchodových dveří. Společnost Anodus CZ dodala okenní profily VEKA Softline 70 AD.

Vzhled a tvar oken svým zpracováním respektují historický ráz budovy a zároveň jí dodávají nový, moderní vzhled. Realizací projektu došlo ke snížení emisí CO2 o cca 8,8 t/rok a k úspoře energie cca 158 GJ/rok.



Generální dodavatel stavby:      STAVOKOMPLEX, s.r.o.
Dodavatel okenního systému:  ANODUS CZ, s.r.o.
Typ okenních profilů VEKA:        VEKA Softline 70 AD


Sdílet na Facebooku Upozornit známého | Tisknout | Nahoru


ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.