SPORT

Malý kousek od zlata, oštěpařce Jarmile Klimešové k němu scházelo pětatřicet centimetrů

26. srpna 2015, 15:00, téma ATLETIKA, Petr Fišer


Lyon - Neuvěřitelných osm tisíc sportovců ze 114 zemí zasáhlo do nedávného mistrovství světa atletických veteránů v Lyonu. Týkalo se reprezentantů nad pětatřicet let. Do druhého největšího města Francie, které je hlavním místem regionu Rhone – Alpes, se rozjela i skupinka matadorů registrovaných pod hlavičkou Tělovýchovné jednoty Šumperk.

 Do bojů se světovou konkurencí úspěšně zasáhla vrhačka Jarmila Klimešová, která v kategorii W65 nastoupila v kouli a oštěpu. V běhu na 800 a 1500 metrů se představil Milan Serafin (M50). O pozornost diváků se ucházel také skokan Květoslav Vykydal (W75). Druhou ženou ve výpravě byla Zuzana Pumprlová, vícebojařka, která však kvůli zranění startovala pouze v kouli. A to ve věkové třídě W45.
Nejzářivější výsledek pocházel ze sportovní „dílny“ zkušené Klimešové. V oštěpu se prezentovala nejdelším hodem, jenž měl hodnotu 28,93 m a zajistil jí zisk stříbrné medaile. Ke zlatému triumfu jí scházelo pouhých 35 cm! Vzhledem k tomu, že se v letošním roce potýkala se zraněními a zvažovala, zda se do Lyonu vůbec vypraví, je snad několikanásobná mistryně světa spokojená i s druhým nejcennějším kovem.
Kromě oštěpu se ukázala ještě ve vrhu koulí a vrhačském pětiboji. Tříkilové náčiní poslala do vzdálenosti 9,06 m, což stačilo na výborné sedmé místo. Ve vícebojařském zápolení nasbírala 3665 bodů a zařadila se na nepopulární bramborovou pozici.
Velmi slušnou běžeckou práci odvedl ve Francii vytrvalec Serafin. V silné konkurenci nejprve obsadil pátou příčku na osmistovce, kterou dokončil v čase 2:05.96 s. Od medaile ho dělila jedna vteřina a čtyři setiny. Na stupně vítězů útočil i o pár dní později v závodě na 1500 m. Nakonec z toho bylo skvělé sedmé místo (4:19.36), přičemž bronz visel na bodě časové stupnice o 2.36 s rychlejší.
Třetí do party veterán Vykydal soutěžil v trojskoku a skoku do výšky. Nejstarší a nejzkušenější člen výpravy si za výkon 120 cm vyskákal desátou pozici. V trojskoku dolétl do vzdálenosti 7 metrů a 8 centimetrů a umístil se jako devátý.
Posledním šumperským zástupcem na světovém šampionátu byla Zuzana Pumprlová. Zdravotní problémy jí dovolily nastoupit jen ve vrhu koulí, víc jí absence v tréninku po zranění neumožnila. Vrhla 9,56 m a zařadila se na celkovou dvacátou příčku.
„Našim atletům v kategorii masters gratuluji k výborným výsledkům a zároveň jim děkuji za reprezentaci České republiky a města Šumperk na takhle významné světové akci,“ vzkazoval na dálku oddílový předseda Tomáš Vykydal.

Jarmila Klimešová nebyla daleko od toho, aby si přivlastnila další zlato z nejprestižnější světové akce.


Sdílet na Facebooku Upozornit známého | Tisknout | Nahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Tento článek dosud nikdo neokomentoval, přidejte svůj názor.

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.