- Úvodní strana
- Zpravodajství
- Kultura
- Sport
- Inzerce
- Katalog firem
- Přidat firmu
- Polední menu
- MHD a jízdní řády
- Archiv
- Vyhledávání
- Články
- Bleskovky
- Rejnoviny
- Reklama
Jak je to vlastně s novoročními dietami?
Přestat v lednu jíst je nesmysl. Změnou v letopočtu se v těle nic nemění a zima je nejmíň vhodný čas, kdy bychom měli přistupovat k radikálnímu omezení jídelníčku. Naopak, budete-li jíst pravidelně, kvalitně a zdravě, budete se cítit nesrovnatelně lépe než při nárazové dietě.
Takže odlehčení stravy nedoporučujete?
Naopak, ale vnímám jej spíše jako omezení průmyslově zpracovaných potravin. Konkrétně to znamená méně čipsů, polotovarů, hamburgerů, bílého cukru, bílé mouky a nekvalitních sladkostí.
Jak tedy dát tělu to, co skutečně potřebuje?
V zimě organismus volá po zahřátí, proto je přirozené péct, vařit i smažit. Dopřejte si pečenou zeleninu, luštěniny, polévky, kaše a také obilniny jako pohanku, jáhly či vločky. Organismus, kterému je zima, má mimo jiné mnohem větší hlad a nutí vás snít víc, než skutečně potřebujete.
Myslíte si tedy, že sníst o Vánocích, co nám přijde pod ruku, a pak vyhlásit hladovku, nedává smysl?
Radikální opatření většinou nevedou k dlouhodobému výsledku a přinesou tělu více škody než užitku. Dejte si práci najít pro sebe vyvážený jídelníček, podle kterého vás bude těšit jíst po celý rok. Pravidelně jíst pro někoho může znamenat dvakrát denně, pro jiného pětkrát. Důležité je neuzobávat drobnosti a neztratit přehled o tom, co vlastně jíme.
Snídat, nebo nesnídat?
Snídejte v klidu. Ideálně teplé kaše či vločky, zkrátka cokoli, co po ránu váš organismus zahřeje. Zapomeňte na studený jogurt s exotickým ovocem. Dopřejte si hrnek teplého nápoje a klid. Pokud nemáte možnost snídat doma, můžete si kaši či přes noc namočené vločky vzít s sebou ve sklenici do práce a nasnídat se v klidu tam. Investovaný čas a klid vám tělo vrátí tím, že se budete cítit více v pohodě a spokojeně.
Jak je to s obědem?
Obědvejte beze spěchu, nebo se o to alespoň pokuste. I během dní nabitých prací většinou zvládneme udělat si 15 minut času bez počítače či telefonu. Je vyzkoušeno, že v klidu a soustředěně sníme o mnoho méně, než když myslíme na jiné věci a konzumujeme „mimoděk“.
Jste příznivcem společného stolování?
Pokud není reálné, abyste se u stolu sešli s rodinou či partnerem ráno, alespoň společně večeřte. A ne-li denně, tak třeba o víkendu. Když nebude každý člen rodiny chodit do ledničky kdykoliv jen tak, ušetříte spoustu jídla. A společně strávený čas u rodinného stolu přinese důležitý čas bytí spolu, povídání a naslouchání.
250 g levného sýra, nebo 100 g kvalitního?
Dbejte na kvalitu, vykašlete se na slevy. Kvalitní jídlo je chuťově plnější, bohatší na výživové látky a přináší větší požitek. Nasytí nás už v menším množství, protože neobsahuje žádnou zbytečnou výplň.
Proč je důležité znát původ potravin?
Vybírat kvalitní potraviny naučí zamyslet se, kolik toho opravdu potřebujeme sníst. Víte, že celosvětově se třetina jídla vyhodí? Hlasuji pro nejlepší jídlo bez chemie, co nejblíž od vašeho domova. Vaše tělo vám za to vám poděkuje.
Vařit doma nebo chodit za kvalitou jinam?
Vařte si co nejvíc sami. Naučte se využívat celozrnné obilniny, či luštěniny. Zapékejte, vařte a smažte je na mnoho způsobů. Nasytí a zároveň vás nezaplní zbytečnými kaloriemi. Vyberte si jednoduché recepty a naučte se je vařit pravidelně. Už s prvním skvělým jídlem pocítíte radost z úspěchu.
Sdílet na Facebooku
Upozornit známého | Tisknout | Nahoru
VYHODNOCENÍ
V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.