ZPRÁVY

Wanemi ano, či ne?

9. ledna 2013, 20:34, Anna Sittová
Zábřeh - Zábřeh se po několika letech sporů se společností Wanemi konečně dočká referenda, ve kterém občané budou moci o prodeji pozemků společnosti rozhodnout. První místní referendum, které se v Zábřeze bude konat, proběhne v pátek 11. a sobotu 12. ledna, současně s prezidentskými volbami.

Přestože se může zdát, že referendum je v této chvíli již zcela zbytečné, protože se celý spor mezi městem a společností už dlouhou dobu řeší soudní cestou, výsledky hlasování by o prodeji pozemků měly rozhodnout okamžitě. Pokusy o uspořádání referenda podnikli Zábřežští již v minulosti, ale vždy je zastupitelé zamítli. O uspořádání všelidového hlasování rozhodnul až Ústavní soud ČR.

K tomu, aby výsledky byly považovány za platné, je nutná minimálně 35 procentní účast občanů, tedy zhruba 4 tisíc voličů. Pokud klesne účast pod toto procento, referendum se stane neplatným, a jak na svých internetových stránkách uvádí společnost Wanemi: „Vaše neúčast v referendu znamená odpověď – ANO!“

Společnost, která měla na Leštinské ulici v Zábřeze vystavět spalovnu papíru, se už od začátku setkává s nesouhlasem obyvatel města s tímto záměrem. Přestože vzájemné smlouvy již město s Wanemi dávno podepsali a společnost za pozemky zaplatila, ze strany města došlo k nedodržení smlouvy.

Zda se referendem celý spor vyřeší, či bude pokračovat dále, je zatím nejisté. Uspořádáním hlasování se ale obyvatelům města dostává šance, jak vývoj budoucnosti do značné míry ovlivnit.



Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 10.1.2013 00:41
Titulek: Chybí jen pár detailů...
Autor: Karel
100
105
Nevím, proč mám pocit, že autorce článku radil někdo z Wanemi. Zapoměl jí však říci podstatnou informaci: Wanemi pozemky zaplatila pozdě, a proto byla smlouva od počátku neplatná - o tom rozhodl soud! Navíc Wanemi před 4 lety sama zmařila referendum, takže se koná až teď!
Reagovat
Datum: 10.1.2013 07:19
Titulek: Bez titulku
Autor: aleš
83
to je správné,jak novináři dokážou dovést zprávu až do absurdity,tam se měl papír vyrábět a né spalovat,ale to zapadá do absurdity celého referenda.
Reagovat
Datum: 10.1.2013 15:16
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: ati
53
A projděte si technologické schema Wanemi. Sem tam Vám Trhalova demagogie zatemnila vnímání.
Reagovat
Datum: 10.1.2013 09:18
Titulek: Zbytečné referendum
Autor: Petr
73
116
Samozřejmě, že referendum nic neřeší. Smlouva je podepsaná a teď se o ni město s Wanemi soudí. Až soud s konenčnou platností rozhodne, bude smlouva platná nebo neplatná a referendum na to nebude mít vůbec žádný vliv. Otázka, na kterou budou občané v referendu odpovídat, je stará několik let a vzhledem k tomu, co se všechno od té doby stalo, je již k ničemu. Jenom se zase vyhazují peníze na kampaň, aby k tomuto zbytečnému referndu vůbec někdo přišel. Kam se v Zábřehu podívám, všude jsou plakáty lákající občany k referendu. Nejlepší je, že tuto kampaň si již aktivisté neplatí ze svého, ale město jim na to dalo dar 60 000,- Kč z městské kasy.
Reagovat
Datum: 10.1.2013 09:30
Titulek: Re: Zbytečné referendum
Autor: Kamila
101
Město se s Wanemi soudí a proto v případě prohry soudní pře potřebuje přenést zodpovědnost na spoluobčany. Za následky my placení a volení představitelé města neneseme odpovědnost. To vy občané jste rozhodli v referendu. Je to svévolné a nedůstojné zneužití občanů.
Reagovat
Datum: 12.1.2013 09:12
Titulek: zadarmo drahý Sommer Re: Zbytečné referendum
Autor: Slepice
82
Nezapomeň poděkovat za "následky placení" zvláště Luboši Sommerovi, který tu nezákonnou smlouvu s Wanemi podepsal. Soud o této smlouvě rozhodl, že je neplatná a zkorumpovaný Sommer ji neměl co podepisovat, takže se pak nediv, že se město soudí, když takoví paskřivci jako vlezdoprdelka Wanemi Sommer páchají nezákonnosti a porušují zákony...
Reagovat
Datum: 18.1.2013 21:06
Titulek: Re: Zbytečné referendum
Autor: Jedna bukva
78
Jestli nekdo zneuziva obcany tak starosta John manipuluje skautik pitomio jako kre-en papezskej. Klucici si asi dlouho nesednou na zadek
Reagovat
Datum: 27.5.2020 22:42
Titulek: Re: Zbytečné referendum
Autor: Tomiho Tedavyndej
12
Jakože John je přihřátej?
Reagovat
Datum: 19.1.2013 22:58
Titulek: Dobrého dne vinšuji panímámo, a že jsem tak smělý, dalo
Autor: Vesničko má středisková
67
Díváte Vy se někdy na detektívky? Asi moc né co? Protože byste si pak domyslela, že když návrh od občanů na referendum přišel o více než 4 roky před tím, než svatoušek Sommer podepsal kupní smlouvu a než město podalo žalobu, tak logicky časově referendum 4 roky předběhlo ten údajný alibismus, o kterém zde plácáte.
Reagovat
Datum: 10.1.2013 15:14
Titulek: Re: Zbytečné referendum
Autor: ati
57
Ale jde tady jen o Trhalovo EGO.
Reagovat
Datum: 12.1.2013 05:54
Titulek: Ústavní soud rozhodl ANO referendu, NE rejdům Wanemi -
Autor: Nechci slevu zadarmo
66
Přestaňte dělat z občanů nesvéprávné pitomce! Zábřežáci prostě a jednoduše nechtějí korupčníky spojené s Wanemi, ODS a Ivánkem Langerem , kteří 6 roků naplano stále slibují jak budou sypat stamiliony, jako úplatek za vypouštěné jedy.
A co takhle respekt vůči rozhodnutí Ústavního soudu?
Reagovat
Datum: 10.1.2013 15:49
Titulek: Bez titulku
Autor: Roman
130
Kdo je Trhal?
Reagovat
Datum: 12.1.2013 18:14
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Pavel
104
Proč by Zábřežáci nesouhlasí s firmou Wanemi já jsem třeba souhlasil aby tady Wanemi byla nabízí nám aspoň nejaké pracovní místa když na Zábřesku není žádná pracovní místa a musíme za práci daleko dojíždět proto jsem hlasoval ANO
Reagovat
Datum: 12.1.2013 19:51
Titulek: Zadlužený spolek slibovačů Wanemi - Re: Bez titulku
Autor: Slepice
87
Nabízí? A kde? Byl ses tam už přihlásit? Já jsem si jen všimla, že ti planí tlučhubové Vintrochové je nabízí už 6 roků, ale jen na papíře... Pěkní slibovači. Kdo to je to "wanemi" (nejspíš křišťálový charakter Ivo Bezděk co?) - podle rejstříku si umí akorát půjčovat peníze a dělat dluhy...
Reagovat
Datum: 14.1.2013 10:49
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Kamil
75
Jsi pěkný blbec když jsi byl pro Wanemi a takových tu bylo asi 1870.Jenže jim to je prd platné,proti bylo asi 6370 lidí a zde se ukazuje že jim není osud města lhostejný.Doufám že tím mají "spalovači mrtvol"odzvoněno a s nimi i jejich pochlebovači.
Reagovat
Datum: 14.1.2013 11:21
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Valda
74
Hlavně, že je v Zábřehu dost práce. Pokud si myslíte, že osud města Vám není lhostejný, tak bych od Vás očekával, ža zaměstánete alespoň 50 lidí na 5 let. Nebo, že na území zainvestujete, tak ze 200 miliónů do nějaké průmyslové investice. Jinak jste farizej a nevidíte si na špičku nosu.
Reagovat
Datum: 14.1.2013 18:10
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Kamil
91
Na špičku nosu se nemusím dívat,ten svůj frňák znám.Dívám se před sebe a hledím zpříma,těch pár míst na to množství nezaměstnaných je úplný pakatel.A než se to rozjede nezaměstnanost ještě poroste v tom bordelu v jakém se stát nachází.Ale čisté ovzduší je lepší než pár míst.A nehledě k tomu jaké tam budou pracovní podmínky,roušky na ksichtě a pod.
Reagovat
Datum: 15.1.2013 07:16
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Valda
88
Asi jste už dlouho nebyl někde, kde se něco vyrábí. Ten Váš popis výroby a blekotání o čistém vzduchu Vás usvědčují, že si na ten frňák opravdu nevidíte.
Reagovat
Datum: 15.1.2013 08:55
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Rumun made in Ukraina
70
No jo, zapomněl na chrániče sluchu a zapařené helmy - 130 decibelů u obřích mašin není žádná prdel
Reagovat
Datum: 17.1.2013 11:38
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: Občanka Zábřeha
souhlas
94
nesouhlas
95
To jste jeden z mála šťastlivců, co ho ještě neznají :-)
Reagovat

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.