ZPRAVODAJSTVÍ

Už se to blíží. Miloš Zeman vyhlásil volby 2020

27. dubna 2020, 15:39, Karel Vrba
Dosluhující aktuální prezident před pár dny stanovil termín krajských voleb na 2. a 3. října. Za necelých šest měsíců si tak vybereme nové vedení olomouckého hejtmanství a zároveň 55 krajských zastupitelů.
Jak dopadly krajské volby minule?

Volební účast byla průměrných 33,2 %. ANO „urvalo“ 16 mandátů, druhá ČSSD těžce ztratila, ale přesto získala 9 křesel. KSČM se propadla na 7 křesel a stejný počet mandátů v krajském zastupitelstvu získala Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty. Starostové ProOlomoucký kraj obsadili 6 křesel. ODS mírně oslabila na 5 mandátů a koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana Práv Občanů obdržela 5 mandátů.
Pro vysvětlenou: KDU-ČSL, takzvané lidovce, byste našli ve slepenci s názvem Koalice pro Olomoucký kraj. Pod tímto krycím názvem se do krajského zastupitelstva dostaly dva známé obličeje: bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka a opakovaá senátorka Jitka Seitlová. Pokud byste v zastupitelstvu hledali tzv. STAN, tak ten zase kandidoval pod přezdívkou Starostové ProOlomoucký kraj.



Zimního krále vytřídal dlouholetý starosta

Jak je z uvedeného výčtu mandátů zřejmé, v roce 2016 volby ovládlo hnutí ANO, které pak utvořilo koalici s ČSSD a ODS. Lídr hnutí ANO Oto Košta se záhy po usednutí do hejtmanského křesla těsně spojil s Jiřím Rozbořilem, bývalým hejtmanem za ČSSD. Rozbořilova kontroverzní pověst a zejména trestní stíhání tomuto kamarádství dobrou reklamu nedělaly. Nejen koaliční strany na krajském úřadě měly z takto tvořeného tandemu osypky.
Hejtmana Koštu tak postihl osud zimního krále - s příchodem jara se s funkcí rozloučil. Poté, co hnutí ANO „sestřelilo“ vlastního hejtmana, se kormidla chopil bývalý dlouholetý starosta Výšovic a poslanec za ANO Ladislav Okleštěk. Politicky nevýznamný Oto Košta krátce nato odhodil stranickou legitimaci s Babišovým logem a upadl v zapomnění.
Nový hejtman Okleštěk udržel koalici a bez větších problémů vede kraj dodnes. Okleštěk je podle všech předpokladů nejpravděpodobnějším lídrem kandidátky ANO do letošních krajských voleb. Do karet mu nahrává velmi slušně zvládnutá a dobře medializovaná práce při řešení současné epidemie.



O hejtmanství mají i okrajové strany velký zájem

Blížící se bitva o kraj spojuje malé strany. Kdysi vlivná partaj KDU-ČSL dnes balancuje těsně nad pětiprocentní hranicí (aby se strana dostala k mandátům, musí překročit 5 % odevzdaných hlasů). Proto se lidovci rozhodli posílit šance na lepší volební výsledek spoluprací s v podstatě zkrachovalou stranou Zelených a elitářskou pražskou TOP 09. Politický trojlístek, který spojují podivná témata, jako je podpora migrace, neomezená láska k EU a třeba ochrana práv menšin, půjde do voleb opět pod názvem Koalice pro Olomoucký kraj.

Naopak celkem populární formace STAN nabídku na pachtování s lidovci a topkou odmítla. Prý za tím byly negativní zkušenosti ze spolupráce s těmito stranami v komunální sféře. STAN se nakonec rozhodl pro společnou plavbu s Piráty, i když námluvy byly hodně divoké... Nicméně spojení těchto dvou parlamentních stran může být ve výsledku velmi tvrdou konkurencí pro mdlý zeleno-lidovecko-topácký projekt. Otázkou je, zda se partnerství Starostů a Pirátů bude líbit jejich voličům. Zda opravdu dojde k součtu potenciálních hlasů, či naopak o některé sympatizanty obě skupiny přijdou, právě kvůli spojení s tím druhým.

Proč se některé kandidátky, na rozdíl například od Okamurovy SPD, bojí použít svůj pravý název, je asi otázka na politické marketéry. Možná proto, že značka „Zelení“ nebo „TOP 09“ u nás na Moravě nejen netáhne, ale spíše odrazuje. Schovat se pod líbivé názvy je rozumný krok. Jestli to na obalamutění voličů postačí, se ukáže už za pár měsíců.

Favority jsou těžké váhy

Přes všechnu kritiku je vládnoucí hnutí ANO favoritem krajských voleb. Pokud nic nepokazí, může získat ještě více než minulých 23,77 % hlasů. Odhady hovoří o 30 %. Kromě celostátní popularity této „politické divize Agrofertu“ hraje Anařům do karet skutečnost, že současná koalice pod vedením Ladislava Oklešťka nemá za sebou žádný velký problém či snad dokonce skandál.

Úspěšné volby má před sebou patrně také ODS. Pracuje stabilně, má výsledky a ukazuje se jako jediná rozumná protiváha dominantním Babišovcům. Její lídr Dalibor Horák je politický matador a ani on nemá za sebou žádný větší průšvih. Menší viditelnost nahrazuje ODS na celostátní úrovni trpělivou kritikou vlády a aspoň navenek se strana zbavila nepopulárních kmotrů. Do krajské politiky ODS údajně už ani nemluví Ivan Langer. ODS se tak stává jasnou volbou tzv. pravicových voličů, pokud jde vůbec na českém politickém písečku ještě mluvit o nějaké pravici či levici.

Damoklův meč visí nad dříve dominantní ČSSD. Sociální demokraté dnes balancují na hraně volitelnosti. Vládní straně však pomohl vyhlášený nouzový stav. Poslední týdny se díky ministrovi vnitra Hamáčkovi i tato partaj ukazuje v akčním módu a volební preference mírně rostou. Stranu má vést do voleb krajský předseda Jiří Zemánek, současný 1. náměstek hejtmana. Bude na něm, jestli se promění v charismatického vůdce a jím vedená kandidátka osloví voliče.

Revoluce se nečeká

Část křesel získá podle všeho ještě také KSČM, i když její voličská základna pomalu ale jistě vymírá. Kromě komunistického dinosaura zřejmě zase dostanou hlasy ryzí populisté. Mandáty by měla obhájit SPD a nově by se mohla do krajského zastupitelstva dostat snad i Klausova Trikolóra.

Oproti roku 2016 se nečekají velké změny v celkovém složení krajského zastupitelstva. Hodně ovšem bude znamenat, kolik hlasů která strana nakonec dostane. Podle obsazení počtu křesel pak budou probíhat koaliční vyjednávání. Je možné ledasco. I vítěz voleb může skončit v opozici. A zkušený volič už ví, že mnozí politici se chovají nějak před a jinak po volbách.


Doporučit tento článek přátelům na FacebookuSdílet na Facebooku Poslat známému e-mailem upozornění o tomto článkuUpozornit známého Verze pro tiskTisknout NahoruNahoru

NÁZORY K ČLÁNKU
Redakce Rej.cz není odpovědná za obsah diskuze. Každý přispěvatel nese právní odpovědnost za své zveřejněné názory.

Datum: 28.4.2020 17:32
Titulek: seru
Autor: adolf
33
seru na to je to samej zasranej zlodej
Reagovat
Datum: 28.4.2020 18:12
Titulek: zdar!
Autor: Pravda a láska
30
povídej dál, přeháněj!
Reagovat
Datum: 28.4.2020 19:18
Titulek: Bez titulku
Autor: aNONYM
30
Šizuňk Okleštěk to má v kapse. Prostý lid ho miluje, protože rozdává horem dolem a vymyslel flexibilní a neprůstřelnou ústní smlouvu s bafuňářem Černoškem. Pilný lid kraje rád přehnaný úrok sportovnímu mafiánovi zaplatí.
Reagovat
Datum: 28.4.2020 19:58
Titulek: Podrazáci spojme se... Re: Bez titulku
Autor: Všudezdejší Demokrad
32
Kampaň už začala, kdopak platí tuto reklamu na dalšího šizuňka:
http://sumpersky.rej.cz/clanky/s-nastartovanim-ekonomiky-v-olomouckem-kraji-pomuze-tym-expertu/
Reagovat
Datum: 1.5.2020 10:34
Titulek: Re: Podrazáci spojme se... Re: Bez titulku
Autor: aNONYM
28
Další komik, až teď se rozhodl hledat prorůstový potenciál kraje. A na to potřebuje virus :)
Reagovat
Datum: 29.4.2020 16:43
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: pravda a láska
souhlas
33
nesouhlas
38
nebreč
Reagovat
Datum: 1.5.2020 10:32
Titulek: Re: Bez titulku
Autor: aNONYM
21
Nad blbostí lidu už dávno nebrečím :)
Reagovat
Datum: 28.4.2020 20:09
Titulek: vpřed!
Autor: Pravda a láska
32
Volím státotvornou stranu, KSČM, proč? Protože jdou nejlepší.
Reagovat
Datum: 29.4.2020 07:09
Titulek: Kontrolní otázka Re: vpřed!
Autor: Anton Pavlovič
41
Jen volit ke státo-tvornosti matičky nestačí soudruhu! Soudruh Mynář se soudruhem Ovečkinem již píší zvací dopis soudruhu Putinovi na zabíjačku. Matička nemá dostatečné zásoby ricínu! Je třeba jít aktivně vpřed!
Kontrolní otázka:
Kolik tun ricínu potřebujeme k realizaci státotvornosti?
Kolik metrů záhonků maš připraveno soudruhu?
Reagovat
Datum: 29.4.2020 13:23
Titulek: Re: Kontrolní otázka Re: vpřed!
Autor: Pravda a láska
32
Volím státotvornou stranu, KSČM, proč? Protože jsou nejlepší.
Reagovat
Datum: 30.4.2020 22:25
Titulek: Re: Kontrolní otázka Re: vpřed!
Autor: Josef Grimpo Hlinomaz
25
Proletáři všech zemí vyližte si prdel!

https://img.cncenter.cz/img/3/full/2108601_.jpg

Reagovat
Datum: 30.4.2020 22:43
Titulek: vpřed!
Autor: Josef Grimpo Hlinomaz
31
Havloidé všech zemí vyližte si prdel!
Reagovat
Datum: 1.5.2020 10:39
Titulek: Re: Kontrolní otázka Re: vpřed!
Autor: aNONYM
29
Komáři se pomalu vnitřně rozkládají, kapitalismus podporující umírněný Filip-Falmer už to dlouho neukočíruje, ani ta praxe v StB už mu nepomůže, jsou tam jiní dravci jako třeba Skála. A křídlo fanatických marxistů v čele s šerednou ropuchou Semelovou se už taky ozývá, kdy že se začne myslet na dělníky a kdy že bude to znárodnění. Slušně to tam bublá. Rychle je volte, příště už nebude co.
Reagovat
Datum: 2.5.2020 00:02
Titulek: Re: Kontrolní otázka Re: vpřed!
Autor: Josef Grimpo Hlinomaz
31
Reagovat
Datum: 29.4.2020 17:27
Titulek: SPD a Trikolóra volí medvídky od Kolína, víme?
Autor: Česká filmová klasika
27
Česká filmová klasika představuje: Potkali se u Kolína (1965)

První setkání plyšových medvíďat, která se náhodou potkají u Kolína a zjistí, že jsou vlastně bráchové. Epizoda z oblíbené série scenáristy Ivana Urbana, režiséra Břetislava Pojara a výtvarníka Miroslava Štěpánka o dětské fantazii a nelehkých vztazích mezi sourozenci. Oba medvíci jsou hraví a mlsní, přesto je každý trochu jiný. Větší medvěd vymýšlí hry, které jsou podle názoru menšího ve skutečnosti pěkně vypečené. Hudbu složil Willam Bukový a komentář geniálně namluvil Rudolf Deyl mladší.

Film je zde dostupný v licenci Národního filmového archivu, respektive Státního fondu kinematografie.
https://www.youtube.com/watch?v=jmgqFsVPpxY
Reagovat
Datum: 1.5.2020 10:42
Titulek: Re: SPD a Trikolóra volí medvídky od Kolína, víme?
Autor: aNONYM
27
Jakože SPD a Trikolóra mají táhnout za jeden provaz? To by ega jejich šéfů nepřežila, ve skutečnosti jsou to konkurenti beroucí si navzájem hlasy.
Reagovat
Datum: 2.5.2020 12:59
Titulek: koření a bylinky
Autor: ptáček
35
Dnes mají havloidé velký den, svatý Zikmund, patron všech podvraťáků.
Reagovat
Datum: 2.5.2020 15:20
Titulek: Pravda bolí - Re: koření a bylinky
Autor: Žito
24
Kult svatého Zikmunda zavedl v našich zemích král Karel IV., který byl vším naším lidem zvolen jako Největší Čech.

Největším padouchem byl naopak zvolen Klement Gottwald - podvraťácký vrah z KSČ...
Reagovat
Datum: 2.5.2020 15:35
Titulek: škyt!
Autor: Pravda a láska
32
Reagovat
Datum: 2.5.2020 21:09
Titulek: makám v noci! iRe: škyt!
Autor: Dle svých řemesel
24
"Sorry jako - v noci přece pracují kurvy a zloději, tak nečum!"

https://www.youtube.com/watch?v=X23KvDmLs4w


Reagovat
Datum: 4.5.2020 09:35
Titulek: Re: škyt!
Autor: Pravda a láska
36
Kalous ušatý sleduje neveselé vyhlídky po podzimních komunálních volbách, sTOP 0,9% skončí přesně tam kam se kouká*
Reagovat
Datum: 3.5.2020 00:18
Titulek: Metodika vlády:
Autor: Horákyně
27
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch: Budou zahájeny také dostihy bez diváků. Byl za mnou pan Váňa (radní Karlovarského kraje za hnutí ANO), že by už potřebovali zahájit dostihovou sezónu.



Reagovat
Datum: 3.5.2020 00:55
Titulek: Andrejova babička jezdí zadarmo Re: Metodika vlády:
Autor: Vlakem i busem
38
Ječet na vládní tiskovce na padesátiletého novináře, že má být rád, že jeho BABIČKA může jezdit zadarmo vlakem, je buď dementní nebo hulvátské.
Reagovat
Datum: 4.5.2020 06:34
Titulek: Bez titulku
Autor: jan
33
To bude zase bordel-Brouk Pylík a částečně nesvéprávní budou nadrženě volit!
Reagovat
Datum: 7.5.2020 16:02
Titulek: seznam našich "holoubků"
Autor: Aspen Institut
30
Reagovat
Datum: 9.5.2020 13:26
Titulek: seznam našich "holoubků"
Autor: 1
30
Někteří členové naší vlády jsou v Aspenu (Maláčová, Hamáček, Havlíček, Plaga, Vojtěch)
Reagovat
Datum: 9.5.2020 16:14
Titulek: Re: seznam našich "holoubků"
Autor: Jožan
27
zajímavé
Reagovat
Datum: 9.5.2020 21:43
Titulek: Re: seznam našich "holoubků"
Autor: Rambo
30
A co jako?
Reagovat
Datum: 11.5.2020 23:07
Titulek: Re: seznam našich "holoubků"
Autor: Jsi jednička
19
Většina členů vlády je však v prdeli!

Reagovat
Datum: 17.5.2020 14:56
Titulek: Re: seznam našich "holoubků"
Autor: Rambo
35
a co jako?
Reagovat
Datum: 15.5.2020 13:23
Titulek: Vladimír Uljanov
Autor: Lenin
27
jak to myslíš, soudruhu?
Reagovat
Datum: 15.5.2020 15:05
Titulek: už je to tady!
Autor: Kujva Dját
19
Mandáty přesvědčivě obhájí SPD 15% a nově se do krajského zastupitelstva dostane i Klausova Trikolóra 10%. To jsou naděje našeho Olomouckého kraje.
Reagovat

ZA KULTUROU ZADARMO

 VYHODNOCENÍ

V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.