Muzeum pořádá pravěkou hostinu
28. dubna 2014, 18:18, téma MUZEA, VÝSTAVY, Ondřej Polák Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských a mohelnických muzejních sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Z keramiky budou zřejmě největší pozornost poutat obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit. Dále návštěvník uvidí zařízení sloužících k mletí obilí, například zrnotěrku nebo keltský rotační mlýnek. Zajímavostí je model hliněné potravinové pece z mladší doby kamenné ve skutečné velikosti, rekonstruovaný na základě výzkumu u Postřelmova probíhajícího v roce 2003.
 Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských a mohelnických muzejních sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla. Z keramiky budou zřejmě největší pozornost poutat obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit. Dále návštěvník uvidí zařízení sloužících k mletí obilí, například zrnotěrku nebo keltský rotační mlýnek. Zajímavostí je model hliněné potravinové pece z mladší doby kamenné ve skutečné velikosti, rekonstruovaný na základě výzkumu u Postřelmova probíhajícího v roce 2003.
„Masitou část stravy pravěkého člověka prezentují nalezené kosti lovených i chovaných zvířat a také kamenné či kovové nástroje a zbraně, které sloužily k lovu nebo následnému zpracování zabitých zvířat,“ doplňuje autor výstavy Jakub Halama.
Bohatě jsou na výstavě zastoupeny rostliny, k jejich určení posloužily nejen analýzy tzv. makrozbytků z některých muzejních místních výzkumů, ale i například výsledky výzkumu a rozboru posledního pokrmu žaludku Ötziho – muže z ledovce nalezeného v Alpách.
Výstavu doplňují velkoformátové postery, kde jsou vysvětleny jednotlivé aspekty zpracování potravin a přípravy pokrmů v pravěku a zmíněny jak archeologické objevy z našeho regionu, tak i světově proslulé nálezy, například právě muž z ledovce Ötzi.
„K výstavě jsme připravili pracovní listy a také zaručeně „pravěké recepty“, které si návštěvník může odnést s sebou,“ připomněl s nadsázkou Jakub Halama.
Výstava potrvá v zábřežském muzeu do 13. července.Radek Pilař dělá radost dětem v muzeu, 16. února 2015
Výstavu muzejníci doporučují po dobrém obědě, 1. září 2014
Loštice si připomínají přátele Adolfa Kašpara, 25. srpna 2014
 Sdílet na Facebooku
Sdílet na Facebooku
     	 Upozornit známého
Upozornit známého  Tisknout
Tisknout  Nahoru
Nahoru
- Úvodní strana
- Zpravodajství
- Kultura
- Sport
- Inzerce
- Katalog firem
- Přidat firmu
- Polední menu
- MHD a jízdní řády
- Archiv
- Vyhledávání
- Články
- Bleskovky
- Rejnoviny
- Reklama
ZA KULTUROU ZADARMO
VYHODNOCENÍ
V minulé soutěži se o volný vstup na zábřežský Akustikfest správnou odpovědí nikdo nepřihlásil, nemá tedy žádného výherce.
